dimecres, 25 de gener del 2017

Pere Clavé

PERE CLAVÉ I CIVIT


En Pere Clavé és un savi. A ell li agrada etiquetar-se de ser un cirurgià general al qui li agrada la investigació. Ho repeteix sovint, gairebé sempre que fa una presentació en públic.

El Dr. Clavé, que no és mataroní de naixement, porta molts anys treballant a casa nostra. Tant en la seva continuada presència a congressos internacionals com en les seves més de cent trenta-cinc publicacions que fins ara ha fet a les més prestigioses revistes científiques internacionals, sempre es presenta com un cirurgià de l’Hospital de Mataró. Una constatació que, diverses vegades, ha posat el nom del nostre centre sanitari a l’alçada dels hospitals més prestigiosos del món.

Els cursos internacionals de motilitat digestiva que periòdicament organitza a l’Hospital de Mataró han donat a conèixer aquesta ciutat a un selecte grup d’investigadors científics procedents de les més diverses latituds.

Entre altres estudis científics, l’equip d’en Pere Clavé va endegar un estudi entre els ancians ingressats a les diferents residències de Mataró. En ell va arribar a la conclusió que la disfàgia en els vells és una de les causes més freqüents de mort. Que la seva prevalença és molt més alta del que fins aquell moment s’havia pensat. Arribant amb major o menor grau a un 50% dels estudiats. Una prevalença molt semblant a la de la diabetis.

Es conegut que les complicacions més freqüents de la disfàgia en el vell són la malnutrició, la desnutrició i la pneumònia aspirativa, totes elles causes de mort. Segons el Dr. Clavé, el 20% dels ancians que porten una sonda de nutrició gàstrica patiran alguna que altra broncoaspiració i si aquesta no és detectada i tractada a temps, el pacient morirà als pocs dies.

El nostre personatge actualment està investigant sobre el tractament farmacològic de la disfàgia, concretament amb el bromur d’etiloni, un medicament utilitzat per inhibir les contraccions del sigma humà.
El Dr. Clavé  actualment ostenta el càrrec de president de la ESSD: European Society for Swallowing Disorders, és a dir: La Societetat Europea de Transtorns de la Deglució.

Una de les coses que sempre m’han impressionat del cirurgià Pere Clavé, més que la seva capacitat com a investigador científic, cosa que està fora de dubte, és la polidesa amb que realitza totes les seves activitats. És un home extremadament meticulós en tot el que fa. Vesteix impecablement. Quan opera sembla un rellotger. Sempre va net i polit. En cap ocasió no l’he vist despentinat ni mal afaitat. Quan acaba una guàrdia, malgrat aquesta hagi estat molt repicada, mai està ullerós i sempre recent afaitat. Dona la impressió de que acaba de sortir d’una capsa de bombons.

Les seves conferències i presentacions estan organitzades i presentades amb una pulcritud absoluta. No deixa res per a la improvisació. No se li escapa ni un embut. Tot està calculat i perfectament mil·limetrat.
Quan me’l miro, sovint penso que el Dr. Pere Clavé es deu pentinar la clenxa amb un tiralínies.




Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada